For healthy and balanced horses and humans

Shiatsu

Shiatsu is een holistische behandelmethode welke zo’n 4000 jaar geleden is ontstaan in China. De therapie is in Japan verder ontwikkeld tot wat wij tegenwoordig kennen als Shiatsu. Deze methode wordt vooral humaan toegepast, maar is sinds enkele decennia steeds meer in opmars in de paardenwereld.

Shiatsu werkt in op de energiebanen (meridianen) en bijbehorende drukpunten (tsubo’s) van het lichaam. De energiebanen staan in verbinding met alle organen en systemen in het lichaam. Door deze meridianen stroomt energie of levenskracht, dit wordt in het Japans ‘Ki’ genoemd. Wanneer de doorstroom van deze energie in de meridianen verstoord is, kunnen er psychische en lichamelijke klachten ontstaan.

Shiatsu is gericht op het herstellen en in balans houden van deze energie, zodat de energie vrij door het lichaam kan stromen. Ondanks dat iedere paardeneigenaar/ruiter het beste met zijn paard voorheeft, zullen er toch kleine blokkades in het paardenlichaam ontstaan. Wanneer deze blokkades niet tijdig worden opgelost, kunnen ze op den duur grote problemen veroorzaken. Shiatsu is een hele fijne methode om deze blokkades op te sporen en het paard gezond te houden en is daarom ook zeer geschikt als preventieve onderhoudstherapie.

Tijdens een behandeling wordt gekeken waar er zich in het lichaam problemen bevinden door te voelen of er verschillen zijn in temperatuur, textuur of gevoeligheid. Deze verschillen geven aan waar de doorstroom van energie verstoord of geblokkeerd is.

De behandeling bestaat vervolgens uit het geven van druk met handpalmen, vingers en duimen op de meridianen en tsubo’s om zo de blokkades op te heffen. De duur en diepte van de druk worden aangepast aan de reactie en de behoefte van het paard. Tevens wordt er gebruikt gemaakt van stretches en rotaties. Indien nodig, kan er ook ondersteund worden door middel van essentiële oliën.

Door de behandeling worden de huid, het spier- en zenuwstelsel, de bloedsomloop en het lymfestelsel gestimuleerd en worden blokkades opgeheven. Hierdoor kan de energie weer vrij stromen, waardoor klachten verdwijnen of verminderen en het paard fysiek en mentaal weer in balans komt. Tevens wordt het zelfherstellend vermogen van het paard gestimuleerd, waardoor onbalans beter kan worden opgevangen en kleine klachten minder snel zullen resulteren in ziekte of blessures.

Het aantal behandelingen en de behandelfrequentie verschilt per paard. Meestal zijn 3 tot 5 behandelingen nodig om het lichaam weer in balans te brengen. Daarna zal het voldoende zijn om op onderhoudsbasis te behandelen, bijvoorbeeld iedere 6-8 weken, afhankelijk van de mentale en fysieke belasting van het paard. Shiatsu is ook heel geschikt als ondersteunende therapie naast behandeling van een dierenarts, osteopaat of fysiotherapeut.

 Voorbeenstretch