For healthy and balanced horses and humans

Schaatsen op stelten

Februari 2021

En toen was er ijs! Heel Nederland werd gek, de schaatskoorts sloeg toe.

Zo ook bij ons, de kids hadden nog nooit geschaatst, dus er moesten schaatsen komen, want het kan altijd de laatste keer zijn……

Dus hoppa, de kinderen op de schaats. Ze schaatsen weg of ze nooit anders hebben gedaan! Nu moeders nog: mijn bijna antieke kunstschaatsen aan, heel voorzichtig opstaan, iedereen kijkt (of althans, dat denk ik) en proberen een stukje te glijden.

Aangemoedigd door mijn kids, probeer ik dapper een stukje te schaatsen. Helaas werken mijn benen niet mee, ze voelen stug en recht als stelten en het feit dat ik stiekem doodsangsten uitsta, helpt ook niet mee. 

Terwijl mijn kinderen over het ijs vliegen als echte profs, voel ik even goed wat er in mijn lijf gebeurt. Ik concludeer dat schaatsen waarschijnlijk niet gaat lukken als ik niet ademhaal en al mijn spieren tegelijk aanspan. Ik vraag me af: “wat kan wel?” Voorzichtig probeer ik 1 schaats een stukje op te tillen, dat lukt! Nu de ander en heel voorzichtig begin ik toch te schaatsen. Ik voel me steeds zekerder en schaats uiteindelijk een rondje om de plas. Gelukt, de volgende dag wel spierpijn van de spanning. 

Na een dagje rust weer het ijs op, deze keer op het Veluwemeer. Ik ga noren proberen, want dan gaat het vast makkelijker en sneller. Maar nee, ik wordt weer keihard op mijn vingers getikt, dit gaat echt niet. Waarom kan ik dit niet? Iedereen schaatst op noren en het ziet er zo simpel uit….. Uiteindelijk wordt ik door manlief naar de kant geduwd, ik schaam me dood, maar een andere oplossing is er nu even niet.

Wat kan wel, vraag ik mij weer af. Heel simpel: terug naar de auto en de noren ruilen voor mijn vertrouwde kunstschaatsen. Heel even onwennig, maar daarna voelt het weer goed. 

Ik weet weer wat mijn grenzen zijn, zowel fysiek als mentaal. Ook aan mijn doorzettingsvermogen zit blijkbaar een grens. Wat zijn jouw grenzen? Kan jij je focussen op wat wél kan? 

Een Guasha behandeling kan je emotioneel en fysiek helpen om meer in balans te komen, dit geldt natuurlijk zowel voor mens als paard. Neem gerust een kijkje op de rest van mijn site voor meer informatie!